Wat is er nieuw op RAIO?


Toetsen delen met collega's

Naast individuele studie bereiden meerdere van jullie zich ook regelmatig gezamenlijk voor op de voortgangstoets. Radioloog in Opleiding ondersteunt vanaf vandaag ook het delen van toetsen, zodat een groep collega's allemaal dezelfde toets kunnen maken. Achteraf is per vraag na te gaan welk percentage van de groep het juiste antwoord heeft gegeven en kan op basis daarvan een review van de vragen plaatsvinden. Desgewenst is er ook een leaderboard beschikbaar.


Toets delen

Na het creëeren van een toets wordt het overzichtscherm getoond met de details van de toets. Door op de Deel toets-knop linksonder te klikken, opent er een nieuw scherm waarin een eventuele tekst voor in de uitnodiging aan de andere gebruikers kan worden opgegeven. Daaronder kun je de collega's selecteren met wie je de toets wilt delen. Om in dit overzicht getoond te worden dienen zij in hun profiel wel dezelfde locatie opgegeven te hebben als jijzelf. Daarnaast zijn alleen collega's met een betaald abonnement te selecteren.

toets delen

Standaard worden in het overzicht van de resultaten van een gedeelde toets uitsluitend gemiddelde scores en percentages getoond. Als je de scores van de verschillende deelnemers met elkaar wilt kunnen vergelijken middels een leaderboard, dan dien je de optie 'Creëer een challenge leaderboard' aan te vinken.

Na het versturen krijg je een overzicht te zien van alle toetsen die jij met anderen hebt gedeeld. Bovenaan dit overzicht zie je de gegevens van de zojuist gecreëerde toets, inclusief de status van de verschillende uitnodigingen; = onbekend, = geaccepteerd, = geweigerd.


Uitnodigingen

Als je een of meer nieuwe uitnodigingen hebt ontvangen, zal er bij het inbox-icoontje (), rechtsboven in de navigatiebalk, een blauwe stip verschijnen (alleen bij betalende gebruikers). Door op dit icoontje te klikken ga je naar het overzicht van al je uitnodigingen. Zodra je een uitnodiging accepteert wordt de bijbehorende toets voor je gecreëerd, welke je terug kunt vinden onder Onafgeronde toetsen. In dit overzicht zijn gedeelde toetsen gemarkeerd met een oranje letter-icoon.

uitnodiging accepteren


Resultaten reviewen

Zodra je een gedeelde toets hebt afgerond, kun je vanuit het scherm met je eigen score, de geaccepteerde uitnodiging of het overzicht van afgeronde toetsen naar het overzicht van de resultaten van alle deelnemers navigeren. Hier vindt je de gemiddelde score, alsmede jouw eigen score en de gemiddelde score en het gemiddelde percentage correct beantwoorde vragen per categorie. Daaronder is per vraag aangegeven welk deel van de deelnemers het juiste antwoord heeft gegeven. Vragen die door meer dan de helft van de deelnemers fout zijn beantwoord, worden automatisch gemarkeerd voor review, ook als jij ze zelf wel goed had.

challenge resultaten

Als bij het creëeren van de toets expliciet is aangegeven dat er een leaderboard bijgehouden moest worden, dan is er bovenaam een link naar dit leaderboard te vinden. Door gebruik te maken van het dropdown menu linksboven kan er ook per categorie een leaderboard worden getoond.


Samen studeren voor de voortgangstoets is overigens niet de enige reden waarom je toetsen zou willen delen met je collega's. Zo zou een opleider voorafgaand aan een opleidingssessie een toets kunnen delen om een gevoel te krijgen van het kennisniveau binnen de groep. Maar je kunt ook denken aan een klein, vriendschappelijk wedstrijdje onder de assistenten onderling...

Gratis abonnement heeft z'n beperkingen...

Met ingang van vandaag heb je een betaald abonnement nodig om ombeperkt toegang te hebben tot alle tekst- en beeldvragen in de Radioloog in Opleiding database, die alle voortgangstoetsen uit de periode 2003-2015 omvat.

abonnementen

Met een gratis abonnement heb je vanaf nu uitsluitend toegang tot de vragen uit de periode 2003-2007 en worden alle gegenereerde toetsen beperkt tot maximaal 10 vragen per keer. Gebruikers met een gratis abonnement bouwen ook geen kennisprofiel op en hebben dan ook geen toegang tot aan dit profiel gerelateerde functionaliteit zoals b.v. Mijn voortgang en het leaderboard.

Voor het afhandelen van de betaling van abonnementsgelden maken we gebruik van de diensten van Stripe. Alle verstrekte kaartgegevens worden direct vanuit de browser, over een beveiligde verbinding, naar Stripe gestuurd en worden nooit naar de servers van Radioloog in Opleiding verzonden. Doordat kaartgegevens niet door ons opgeslagen worden, hoef je je dan ook geen zorgen te maken dat er op enig moment misbruik gemaakt kan worden van jouw gegevens.

Overigens, later deze week wordt het hebben van een betaald abonnement nog interessanter in de zin dat je dan ook in staat zal zijn om een gegenereerde toets met andere (betalende) collega's te delen, zodat jullie bijvoorbeeld samen kunnen studeren. Maar daarover later deze week meer!

Recente VGTs toegevoegd aan database

Per vandaag zijn er bijna 1400 nieuwe tekst- en beeldvragen uit de voortgangstoetsen van 2011 tot en met voorjaar 2015 toegevoegd aan de Radioloog in Opleiding database. Daarmee omvat deze nu alle tekst- en beeldvragen vanaf 2003 tot op heden; in totaal zo'n 4000 vragen - ~3500 tekstvragen en ~500 beeldvragen.

Sinds de invoering van de Digitale VGT in 2013 worden de beelden behorende bij beeldvragen achteraf niet meer beschikbaar gemaakt. Deze vragen ontbreken dan ook in de database, evenals de vragen die gebruikmaken van een dropdown list. Vooralsnog ontbreken ook de meerkeuzevragen waarbij uit verschillende antwoorden gekozen dient te worden, maar deze zullen alsnog worden toegevoegd zodra Radioloog in Opleiding is uitgebreid met onder-steuning voor dergelijke vragen. Ook ten aanzien van aanwijsvragen kun je in de toekomst iets verwachten, al zullen dit niet de vragen uit de Digitale VGT zijn.

Tenslotte nog een tip: Als een beeld niet beeldvullend wordt getoond, sluit het dan door buiten het beeld te klikken en heropen het. Op dat moment zou het beeld in horizontale of verticale richting beeldvullend moeten zijn. Binnenkort zal dit trucje overigens niet meer nodig zijn en openen alle beelden automatisch schermvullend

"En met stip binnen op nummer 3...."

Overal waar examens of toetsen worden gemaakt ontstaat de neiging (en de behoefte) om individuele resultaten met elkaar te vergelijken. Ook van AIOs Radiologie is bekend dat zij dergelijke competitieve trekjes vertonen en het is om die reden dat Radioloog in Opleding een leaderboard heeft toegevoegd. In aanvulling op de min-max lijnen in de grafiek met jouw kennisontwikkeling onder Mijn voortgang (zie ook Inzicht in je kennisprofiel en -ontwikkeling), zie je op het leaderboard in één oogopslag hoe je scoort ten opzichte van de andere gebruikers van Radioloog in Opleding, je directe collega's in het ziekenhuis of je jaargang. Naast het overall leaderboard is er ook per categorie een Top-10 beschikbaar. En mocht je zelf onverhoopt buiten de Top-10 vallen, dan zie je onderaan het leaderboard alsnog je eigen positie en score.

leaderboard

Privacy settings

Standaard bestaat de vermelding op het leaderboard uit de volgende gegevens:

  • Naam
  • Ziekenhuis
  • Jaargang
  • Aantal gemaakte toetsen
  • Aantal beantwoorde vragen
  • % goed beantwoorde vragen

Onder Instellingen > Privacy instellingen (bereikbaar door op rechtsboven in de menubalk te klikken) kun je per type leaderboard — overall, ziekenhuis en jaargang — aangeven welke van deze gegevens wel en niet zichtbaar mogen zijn voor andere gebruikers.

Let op: Dit heeft alleen effect op de weergave van jouw gegevens in het leaderboard van andere gebruikers. Op je eigen leaderboard zie je altijd al je gegevens, ongeacht de privacy instellingen.

privacy instellingen

En mocht je binnenkort één van de leaderboards aanvoeren of je ontpoppen tot de snelste stijger van de week, dan kun je een fraaie badge op je profiel tegemoet zien ;-)

Toetsen reviewen en uitwerkingen toevoegen

Op het moment dat je een toets hebt afgerond en je antwoorden indient, wordt direct je score bepaald en gepresenteerd. Onder je score vind je een uitsplitsing van je score naar de verschillende categorieën. Daaronder zie je een overzicht van de vragen uit de toets.

toets score

TIP: Als je op een categorie klikt, wordt het overzicht van de vragen beperkt tot de vragen uit die bewuste categorie. Om alle vragen weer zichtbaar te maken dien je op één van de labels bovenaan het overzicht te klikken.

Bij vragen die je reeds eerder in andere toetsen hebt beantwoord is in de Bron kolom een consistentie indicator opgenomen. Deze indicator geeft aan hoe vaak je deze vraag al hebt beantwoord en het percentage goede beantwoordingen. Daaronder wordt met een viertal symbolen aangegeven hoe consistent je bent in je beantwoording:

  • ++ : Altijd correct beantwoord
  • -- : Altijd incorrect beantwoord
  • -+ : Eerst incorrect, daarna altijd correct beantwoord
  • ~~ : Afwisselend correct en incorrect beantwoord

toetsvragen

Onder Overige instellingen (bereikbaar door op rechtsboven in de menubalk te klikken) kun je instellen dat foute en blanco antwoorden automatisch worden gemarkeerd voor review. Bij het reviewen van de toets worden de vraag één voor één getoond. Per vraag krijg je de vraag en eventueel beeldmateriaal gepresenteerd, alsmede het antwoord en, indien beschikbaar, een uitwerking c.q. toelichting.

review vraag

Indien er nog geen uitwerking/toelichting beschikbaar is, kun je deze desgewenst zelf toevoegen. Mocht deze al wel beschikbaar zijn, dan kun je die zonodig aanvullen of wijzigen als hij incompleet, onduidelijk en/of foutief is. Alle wijzigingen worden apart geregistreerd, zodat precies is na te gaan wie wat op welke datum heeft gewijzigd en/of toegevoegd.

edit uitwerking

Ook daags nadat je een toets hebt afgerond, kun je deze nog reviewen. In je profiel heb je onder Toets-activiteit via de link n afgeronde toetsen toegang tot een overzicht van al je afgeronde toetsen. Door de bewuste toets te selecteren krijg je het score scherm te zien, van waaruit je de review kunt starten.

afgeronde toetsen

Inzicht in je kennisprofiel en -ontwikkeling

De laatste weken zijn er een aantal nieuwe functies toegevoegd aan Radioloog in Opleiding, welke allemaal iets te maken hebben met het kennisprofiel dat je opbouwt als je herhaaldelijk toetsen maakt op de site.


Gewogen random toets o.b.v. kennisprofiel

Wellicht de meest in het oog springende nieuwe functie is de mogelijkheid om een gewogen random toets te genereren. Bij een dergelijke toets is het aantal vragen per categorie afhankelijk van je kennisprofiel; meer vragen uit categorieën waar je nog relatief zwak bent en minder uit categorieën waar je al goed scoort.


gewogen random toets


Min-max lijnen

Verder zijn in de grafiek met je kennisontwikkeling over de laatste maanden nu ook zogenaamde 'min-max' lijnen opgenomen. Deze lijnen geven aan hoe jouw kennisniveau - overall of per categorie - zich verhoudt tot dat van - afhankelijk van de gekozen resolutie - alle andere gebruikers van Radioloog in Opleiding, je directe collega's binnen het ziekenhuis of jouw jaargang.


min-max lijnen

De min-max lijnen komen overeen met respectievelijk de laagste en hoogste score ten tijde van het meetmoment, zijnde een datum waarop jij één of meerdere toetsen hebt gedaan. De min-max lijnen komen dus niet overeen met de kennisontwikkeling van een specifieke persoon, maar zijn samengesteld uit de laagste en hoogste scores op ieder van de meetmomenten in jouw eigen kennisontwikkeling.


Trend kennisontwikkeling

Naast de grafische weergave van je kennisontwikkeling onder Mijn voortgang, vind je ook een overzicht op je profielpagina, welke toegankelijk is door op je email adres rechtsboven in de menubalk te klikken. Onderaan deze pagina is je huidige kennisprofiel opgenomen. In de laatste kolom van dit overzicht zie je per categorie de trend in je kennisontwikkeling over de laatste 5 meetmomenten. Als je relatieve kennisniveau toeneemt, dan wordt dat aangegeven met een , terwijl een afname aanduidt. In het geval van een relatief stabiel kennisniveau wordt er een — weergegeven in de Trend kolom.

trend kennisontwikkeling

Radioloog in Opleiding start beta-test

Ruim vijf jaar geleden kwam de eerste website van Radioloog in Opleiding online. Het was een 'labour of love', maar vooral ook een poging om de voorbereiding voor de voortgangstoets Radiologie de 21e eeuw in te brengen. Maar na de site in 2010 nog geschikt te hebben gemaakt voor gebruik tijdens onderwijssessies middels het toevoegen van de Vraag-Antwoord-Vraag-Antwoord (V-A-V-A) en Vraag-Vraag-Vraag-Antwoord (V-V-V-A) weergaven van toetsen, kwam de verdere ontwikkeling volledig stil te liggen. Desondanks nam het gebruik gestaag toe en anno 2015 weten AIOS Radiologie de site nog steeds te vinden.

Over de afgelopen 5 jaar is er echter veel veranderd, zoals bijvoorbeeld de manier waarop we websites benaderen. Was dit eind 2009 nog hoofdzakelijk via een desktop of laptop computer, vandaag de dag is dat steeds vaker een tablet of smartphone. In maart 2015 is daarom besloten Radioloog in Opleiding geheel opnieuw op te zetten en geschikt te maken voor gebruik op mobiele devices. Daarnaast is de functionaliteit van Radioloog in Opleiding fiks uitgebreid met moderne analytics en een persoonlijk kennisprofiel. Ook de ondersteuning voor opleiders zal verder worden uitgebreid.

Over de laatste 18 maanden hebben bijna 100 gebruikers één of meerdere malen ingelogd op www.radiolooginopleiding.nl. Deze gebruikers zijn allemaal uitgenodigd om testgebruiker te worden van de nieuwe site die te vinden is op radioloogio.nl.

Tijdens de testfase willen we testen of de functionaliteit naar behoren werkt en kijken of de servercapaciteit volstaat. Daarnaast kan met behulp van de gezamenlijk gegenereerde toets-data nieuwe analytics en aan het individuele kennisprofiel gerelateerde functionaliteit worden ontwikkeld en getest.

Tegen het einde van de testfase zullen we ieder van de testgebruikers vragen een korte, online enquete in te vullen. Deze enquete is enerzijds bedoeld om inzicht te krijgen in hun ervaringen tijdens de testfase en anderzijds om een aantal ideeën met betrekking tot de doorontwikkeling van Radioloog in Opleiding te toetsen.

De basis voor Radioloog in Opleiding wordt gevormd door de database met voortgangstoetsen en het bijbehorende beeldmateriaal. Op dit moment omvat deze alle toetsen van 2003 t/m voorjaar 2010. We zouden de database graag aanvullen met de nog ontbrekende voortgangstoetsen tot aan het moment waarop de voortgangstoets digitaal werd (2013?). Testgebruikers die ons hierbij willen helpen kunnen contact met ons opnemen via beta@radiolooginopleiding.nl. Er staat hen een mooie beloning te wachten.

P.s. Mocht een collega ook willen deelnemen aan de beta-test maar heeft hij of zij geen mail ontvangen, dan kunnen zij zich aanmelden door even een mailtje te sturen naar beta@radiolooginopleiding.nl